Att använda semikolon

;

Semikolon. Få skrivtecken orsakar så mycket svårigheter som detta. Det ser ut som en korsning mellan komma och vanligt kolon, och många verkar tro att det kan användas som en lite finare variant av något av dessa skiljetecken. Man kanske skriver: “Jag önskar mig tre saker i julklapp; snälla barn, en chokladask och ett par nya vantar” och tycker att man snitsat till sin text. Men detta är väldigt onödigt. Kolon är kolon, komma är komma, de fyller sin funktion och det finns ingen skiljetecknens hierarki som placerar dessa lägre på statusskalan. Använd dem när de ska användas!

Så när använder man då semikolon? Så sällan som möjligt, är den allmänna rekommendationen idag, just eftersom det så ofta används fel och sällan förenklar läsningen. Men det finns ändå två sammanhang då detta skrivtecken kommer till sin rätt:

1: Som ett skiljetecken mellan två huvudsatser där innehållet har ett nära samband.

En huvudsats är en självständig sats som innehåller både ett subjekt och ett finit verb. Enkelt uttryckt måste det finnas någon som gör något, och något som görs. I satsen “Jag cyklar” är “jag” subjekt och “cyklar” finit verb. Som vi kan se i exemplet i början av texten är den första satsen, den innan semikolonet, mycket riktigt en huvudsats: “Jag önskar mig tre saker i julklapp” innehåller ett subjekt (“jag”) och ett finit verb (“önskar”). Det som kommer efter semikolonet däremot är ingen huvudsats, utan bara en uppräkning av saker. Här finns vare sig subjekt eller finit verb. Alltså ska semikolon inte användas, utan kolon: “Jag önskar mig tre saker i julklapp: snälla barn, en chokladask och nya vantar.” Korrekt användning av semikolon kan istället se ut så här:

“Jag önskar mig tre saker i julklapp; mina barn önskar sig ingenting.”

“Det är bara tolv dagar till julafton; jag hoppas att vi hinner få allt klart.”

För att kunna använda semikolon korrekt i detta fall är det också viktigt att förstå skillnaden på en huvudsats och en bisats. En bisats är en sats som på något sätt hör ihop med en annan sats. Om man till exempel skriver “Det är bara tolv dagar till julafton, jag hoppas att vi hinner få allt klart”, då är den andra delen av meningen ingen huvudsats längre. “Så jag hoppas vi hinner få allt klart” kan inte stå för sig själv, man känner att det saknas något. I det fallet ska det alltså inte vara ett semikolon, utan ett vanligt hederligt kommatecken.

(Ska man hålla sig till regeln att använda semikolon så lite som möjligt, är det också fullt i sin ordning, och förmodligen vanligare, att skriva ut de två huvudsatserna som varsin mening: “Jag önskar mig tre saker i julklapp. Mina barn önskar sig ingenting.” Här blir det ingen skillnad i betydelse och korrekthet jämfört med om man använder semikolon, bara en liten förändring i stil.)

2. Vid uppräkningar där man vill tydliggöra att det handlar om olika grupper av saker.

Normalt används kommatecknet som skiljetecken mellan olika led i en uppräkning. Ibland kan det dock bli lite otydligt vilka ord som hör ihop, och då kan semikolon användas för att förtydliga. Här är några exempel:

“Jag önskar mig mycket i julklapp: skrivböcker, pennor och fina sudd; choklad och godis; nya vantar, mössa och en halsduk.”

“Skriv upp följande tal i storleksordning: 1,5; 2,2; 1,25; 2,07.”

Slutligen: Som alltid när det gäller språk så är denna guide för användande av semikolon inte heltäckande. Det finns undantag och specialsituationer, och det bästa av allt är att du som textförfattare faktiskt alltid har möjlighet att bryta mot gängse skrivnormer om du vet att du gör det, och kan motivera varför. Men med dessa två regler kommer du ändå rätt långt i att undvika de vanligaste misstagen med vårt kära semikolon.

Ett svar på ”Att använda semikolon”

  1. Det här påminner mig om studentförhöret. Svenska var ett av de ämnen jag var ”uppe i” på examen, och min fråga blev att redogöra för hur semikolon användes i en given text.
    Bra, Emelie!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.